در حال بارگذاری ...
...

دبیر جشنواره ملی تئاتر کودک و نوجوان و نمایش های عروسکی رضوی بیان کرد

  آثار منتخب را در عرصه بین المللی حمایت خواهیم کرد

دبیر جشنواره ملی تئاتر کودک و نوجوان و نمایش های عروسکی رضوی بیان کرد

  آثار منتخب را در عرصه بین المللی حمایت خواهیم کرد

به گزارش ایران تئاتر، جشنواره تئاتر کودک و نوجوان و نمایش عروسکی رضوی امسال دهمین دوره خود برگزار می‌کند و تا ساعاتی دیگر شاهد اختتامیه خود خواهد بود. علیرضا درویش نژاد، رئیس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان به‌عنوان دبیر جشنواره در گفت‌وگو با ایران تئاتر به بیان نظراتش در مورد این جشنواره پرداخت.

جشنواره دهم نیز در روز پایانی خود به سر می‌برد، این دوره خارج از تقویم معمول جشنواره برگزار شد، چرا؟

جشنواره فرهنگی و هنری امام رضا با شروعش سعی کرد تا به‌مرور به جشنواره‌ای ملی تبدیل شود که در سراسر ایران برگزار شود. استان هرمزگان و شهر بندرعباس در این میان این افتخار را داشت تا بتواند میزبانی جشنواره تئاتر کودک و نوجوان و نمایش عروسکی رضوی را بر عهده بگیرد و حالا بیش از یک دهه است که افتخار برگزاری آن راداریم. البته امسال تاریخ برگزاری آن عوض شد و ما خارج از تقویم مرسوم جشنواره کارکردیم. دلیل این اتفاق هم مسائل آب و هوایی شهر بندرعباس بود که در تابستان گرمای طاقت‌فرسایی را شاهدش هستیم، علاوه بر آن چون در این فصل مدارس تعطیل هستند و جشنواره تئاتر کودک به این قشر اختصاص دارد ما تصمیم گرفتیم تیمی جشنواره را در پاییز برگزار کنیم تا هم حضور مدارس و دانش آموزان را داشته باشیم و هم گرمای هوا مشکل ایجاد نکند و امکان استقبال فراهم شود. در این دوره از جشنواره بندرعباس میزبان 12 اثر نمایشی در بخش کودک و نوجوان بود که 6 عدد از این نمایش‌ها صحنه‌ای و 6 نمایش نیز عروسکی بودند. همچنین گروه‌های شرکت‌کننده از استان‌های خراسان رضوی، اصفهان، همدان، تهران و هرمزگان در این در این جشنواره حضور پیدا کردند.

همان‌طور که اشاره کردید این جشنواره در دهمین دوره‌اش به سر می‌برد، ره‌آورد این ده دوره برای تئاتر استان هرمزگان و بندرعباس چه بوده است؟

به نظرم توسعه خوبی با این جشنواره در تئاتر استان داشته‌ایم. من این توسعه را در سه بخش می‌دانم. بخش اول توسعه سخت‌افزاری است. با امضاء تفاهم‌نامه‌ای که بین اداره کل ارشاد استان، شهرداری‌های شهرهای استان و شوراهای شهر قرار بر این شد تا در هر شهر پلاتوهایی برای تمرین گروه‌ها ساخته شود. در همین راستا اخیراً پلاتو بندرلنگه افتتاح شد و شهرهای سیریک و میناب هم پروژه در دست احداث دارند. پلاتو شهر میناب هم تا دهه فجر تحویل داده می‌شود. در حال حاضر در قالب این طرح از غرب هرمزگان یعنی شهرستان پارسیان تا شرق استان یعنی بندر جاسک پروژه‌هایی در حال انجام است. بخش دوم این توسعه در مورد مخاطبان و مردم است. حالا بعد از ده دوره برگزاری این جشنواره مردم با آن به‌خوبی آشنا شده‌اند و نسبت به دیدن آثار با موضوع امام رضا اشتیاق دارند. به نظرم این جشنواره جزو معدود رویدادهای فرهنگی است که خود مردم پشتیبان آن هستند و می‌خواهند تا برگزار می‌شود. از طرفی خود کودکان و نوجوانان که مخاطبان اصلی این رویداد هستند علاقه ویژه‌ای به جشنواره دارند. بخش دیگر توسعه نیز در مورد هنرمندان اتفاق افتاده، رویکرد جدی و متداوم جشنواره به مذهب و سیره امام رضا (ع) باعث شده است تا هنرمندان با نگاهی عمیق‌تر، جدی‌تر و علمی‌تر به موضوع بپردازند. آثاری که الآن تولید می‌شوند دیگر تنها بر اساس تصورات و دل‌بستگی‌های حسی و قلبی نیست بلکه هنرمندان به پژوهش و مطالعه آثار خود را خلق می‌کنند. این رویکرد جدی باعث پدید آمدن انگیزه برای تولید آثار مذهبی در بین هنرمندان شده است.

 

گروه‌های شرکت‌کننده در این جشنواره قطعاً انتظار دارند تا آثارشان موردحمایت قرار بگیرند، شما چه برنامه‌ای برای حمایت از اجرای عموم این آثار دارید؟

بر اساس توافقی که بین دبیرخانه جشنواره و بنیاد فرهنگی بین‌المللی امام رضا (ع) انجام‌شده است قرار شده تا آثار این جشنواره در هر جای کشور که خواستند اجرا بروند، موردحمایت این بنیاد قرار بگیرند و ما هم کمک کنیم. تصمیم ما بر این است که این آثار بعد از جشنواره فراموش نشوند و به اجرای خود ادامه بدهند بنابراین سعی شده تا با مشارکت ما، بنیاد امام رضا و ارشاد استان‌ها امکان اجرای نمایش‌ها در نقاط مختلف کشور را فراهم کنیم. ما به فکر حضور بین‌المللی این آثار هم بوده‌ایم؛ بر اساس توافق دیگری که با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و بنیاد امام رضا انجام داده‌ایم قرار شده این سازمان امکان اجرای آثاری که توسط هیئت‌داوران برای حضور در عرصه بین‌المللی معرفی می‌شوند را در آن‌سوی مرزها محیا کند.

آیا میزان این حمایت مشخص‌شده است؟

خیر هنوز میزان ریالی آن مشخص نیست اما اصلی پذیرش مسئولیت فراهم آوردن شرایط اجرا و تأمین اعتبار توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تائید شده است. ما از سال گذشته این کار را آغاز کرده‌ایم و امسال نیز آن را جدی‌تر پیگیری خواهیم کرد.

 

به نظر می‌رسد تعداد آثار پذیرش‌شده در جشنواره امسال کاهش‌یافته و جشنواره ازلحاظ کمی افت کرده است. دلیل این اتفاق چیست؟

ما رویکرد کیفی نسبت به انتخاب آثار داشته‌ایم، با پیش رفتن جشنواره به نظرم لازم است تا حساسیت‌های ویژه‌ای نسبت به کیفیت آثاری که در جشنواره حضور پیدا می‌کنند داشته باشیم بنابراین چند گروه مهم نیست بلکه چگونگی آثار اهمیت دارد. آثار باید قوی باشند چون وظیفه ترویج فرهنگ رضوی را داشته باشند.

دبیرخانه این جشنواره در بندرعباس قرار دارد و این دوری از پایتخت و دیگر نقاط کشور به نظر تأثیر منفی بر روی جشنواره گذاشته است، تصمیمی برای به وجود آوردن دبیرخانه‌ای موقت در تهران ندارید؟

در نظر داریم تا چنین کاری انجام دهیم و رایزنی‌هایی هم انجام داده‌ایم اما هنوز عملیاتی نشده است. قطعاً این کار باعث می‌شود تا دامنه گسترده‌تری برای برگزاری جشنواره در اختیار داشته باشیم.

بخش قابل‌توجهی از جمعیت استان اهل تسن اند، آیا رویکرد جشنواره به نحوی بوده است که این عزیزان را نیز موردتوجه قرار دهید؟

خوشبختانه امام رضا (ع) در بین همه مردم استان پایگاه بی‌نظیر و محکمی دارند. ایشان ازجمله اشخاصی هستند که در بین اهل تسنن نیز محبوب‌اند و هم شیعه و هم سنی در مورد امام رضا وفاق دارند. در استان هرمزگان همان‌طور که اهل تشیع به زیارت می‌روند اهل تسنن نیز به زیارت می‌روند و دخیل می‌بندند. این امر نشان می‌دهد که امام رضا متعلق به بشریت است. خوشبختانه آثار جشنواره نیز موردتوجه هر دو گروه از مردم است.

این جشنواره توسط ارشاد استان هرمزگان برگزار می‌شود، به نظر می‌رسد که اگر آن را به نهاد متخصص‌تری مثل انجمن نمایش واگذار کنید تا برگزاری آن را بر عهده داشته باشند ازلحاظ تخصصی منطقی‌تر باشد. با صحبت‌هایی که با رئیس انجمن استان داشتم به نظر می‌رسد آن‌ها نیز چنین انتظاری رادارند و برای برگزاری آماده هستند...

ما برای برگزاری جشنواره توسط انجمن نمایش استان حرفی نداریم، به‌هرحال آن‌ها همه تئاتری هستند و قطعاً بیشتر در جریان امور فنی موضوع هستند اما مشکلی که وجود دارد در مورد تأمین اعتبار است. ازآنجایی‌که انجمن نمایش یک‌نهاد صنفی است و مسائل خودش را دارد ما تصمیم گرفتیم این جشنواره را خودمان برگزار کنیم تا آن عزیزان هم درگیر برگزار جشنواره‌ای با این ابعاد نشوند. البته این جشنواره همواره با همکاری انجمن نمایش استان برگزارشده اما مسئله تأمین بودجه آن باعث شده تا مسئولیت برگزاری را خودمان بر عهده بگیریم. تا این لحظه ما هیچ پولی بابت برگزاری جشنواره دریافت نکرده‌ایم اما داریم هزینه‌ها را با اعتبارات خود ارشاد استان پرداخت می‌کنیم. در چنین شرایطی قطعاً برگزاری جشنواره توسط انجمن بسیار دشوار خواهد بود.

یکی از بخش‌های دیگری که امروزه در برگزاری رویدادها اهمیت دارد، جدی گرفتن اطلاع‌رسانی و بازتاب رسانه‌ای است. این جشنواره ده دوره در حال برگزاری است اما هنوز یک سایت رسمی ندارد! برنامه‌ای برای راه‌اندازی سایتی مختص جشنواره کودک رضوی ندارید؟

اطلاع‌رسانی اهمیت ویژه‌ای برای هر رخدادی دارد اما طراحی و راه‌اندازی سایتی ویژه نیاز به‌ردیف بودجه‌ای مرتب و متداوم دارد. ما به دنبال تأمین این بودجه بوده‌ایم اما ترجیح داده‌ایم زمانی این کار را انجام دهیم تا کارمان بتواند تداوم داشته باشد. نمی‌خواهیم سایت را راه‌اندازی کنیم اما در ادامه برای تأمین هزینه‌های آن دچار مشکل شویم و کار را نیمه‌کاره بگذاریم. باید آهسته اما پیوسته حرکت کرد.

امروز اختتامیه برگزار خواهد شد، جوایز برگزیدگان به چه صورت اهدا خواهد شد؟

ما بر اساس همان چیزی که در فراخوان اعلام کردیم عمل می‌کنیم و شرکت‌کنندگان می‌توانند اطمینان داشته باشند که این حداقل میزان حمایت و تقدیر ما از آثار و تلاش آن‌ها خواهد بود.